ABD Hazine Bakanı Yellen, G20’de Rusya’ya yönelik yaptırımları artırdığını açıkladı
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Hindistan’daki G20 zirvesinde Rusya’ya yönelik yaptırımları artıracaklarını söyledi.
Hindistan’ın Bengaluru kentinde düzenlenen G20 zirvesinde konuşan Yellen, Rusya-Ukrayna savaşına işaret ederek, uygulanan yaptırımların işe yaradığını ve Rusya’yı “engellemek” için daha fazla yaptırım uygulanması gerektiğini savundu.
Rusya’nın savaştan zarar gören silahlarını yenilemek için alternatif yollar aradığına işaret eden Yellen, Moskova’ya yönelik yaptırımları artıracaklarını ve ihlaller konusunu da ele alacaklarını kaydetti.
Rusya’ya yönelik yaptırımların önemine değinen Yellen, “Onları (Rusya’yı) kritik savunma malzemeleri temin edebilecekleri birçok kanaldan mahrum bıraktık.” ifadesini kullandı.
Yellen, ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği 46 milyar dolarlık yardıma ek olarak 10 milyar dolar daha sağlayacağını belirterek, bu yardımlarda Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rolünün kritik olduğunu belirtti.
Öte yandan Yellen, küresel ekonominin birkaç ay öncesine göre daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, şu anda kritik eşiğin aşılmadığını söyledi.
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Yellen, borçların yeniden yapılandırılmasına katkı sağladıkları için kendilerine teşekkür etti.
Yellen, Kovid-19 salgınının ekonomik yükünün ardından birçok ülkenin “korkunç” bir borç kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Çin’i G20 üyeleriyle çalışmaya çağırdı.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ilk yılında Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkeleri geride bırakarak dünyada en çok yaptırım uygulayan ülke konumuna geldi.
Küresel yaptırım izleme bilgi tabanı Castellum.ai’nin verilerine göre Rusya, 22 Şubat 2022 itibarıyla 11.327 yeni yaptırıma tabi tutuldu.
Rusya’ya en çok yaptırım ABD’den geldi
22 Şubat 2022 tarihi itibariyle Rusya’ya en çok yaptırım uygulayan ülke 1948 yaptırımı ile ABD oldu.
ABD’yi 1782 yaptırımla İsviçre, 1590 yaptırımla Kanada, 1429 yaptırımla İngiltere, 1390 yaptırımla Avrupa Birliği (AB), 1324 yaptırımla Fransa, 945 yaptırımla Avustralya ve 919 yaptırımla Japonya izledi.
Söz konusu tarih itibarıyla Rusya’ya yönelik yaptırımların 9.117’si şahıslara, 2.90’ı kurumlara, 96’sı gemilere ve 24’ü de uçaklara uygulandı.