TBMM’de OHAL Kararı
ANKARA – Merkez üssü Maraş Pazarcık olan ve 10 ili etkileyen depremin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla 3 ay ertelenerek Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildi. TBMM’nin onayına sunulan olağanüstü hal ile ilgili Genel Kurul’da görüşmelere başlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Meclis’te görüşülmeye başlanan OHAL’e ilişkin, “Bugün 3 aylık mühletle Meclis’te OHAL ilan edeceğiz. Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye’deki süreci istismar eden ve ticarette yolsuzluğa yol açan tüm tefecilere ve fitneci gruplara karşı devlete müdahale imkanı vermiş olacak. Yağma da var. Devlet, OHAL ile bu yağma olaylarına devletin müdahale etmesine izin verecek” dedi.
“OLAĞANÜSTÜ DURUMLAR, OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER GEREKTİRİR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Olağanüstü Hal Kararının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu. Sarsıntının boyutu ve etki alanı hakkında bilgi veren Oktay, çalışmalarda son durumu da anlattı. Oktay, OHAL ilanını “Olağanüstü durumlar olağanüstü önlemler gerektirir” diyerek savundu.
“Doğal afetler, tehlikeli salgın hastalıklar ve yaygın şiddet olayları gibi kamu düzenini tehlikeye sokan ve olağanüstü idari düzenlemeyi gerektiren durumlarda uygulanan olağanüstü halin amacı; Yaraların en hızlı iyileşmesidir. Acil ve hayati ihtiyaç malzemelerinin karşılanması, afet bölgesinde yıkılma riski taşıyan binaların bulunduğu alanlara girişlerin sonlandırılması, tehlikeli binaların yıkılması ve zorunlu ihtiyaçların dağıtımlarının düzenlenmesi gibi gerekli çalışmalar hızlı ve hızlı bir şekilde sağlanacak. olağanüstü devlet yönetimi tarafından İdari amirler, tedavi, kurtarma, besleme, giyinme ve barınma gibi işlerin gerektirdiği acil alım ve kiralamaları doğrudan yapabilecek. Olağanüstü hal kapsamında konaklama tesislerinden acil durumun gereklerine uygun olarak yararlanılabilecektir.
OHAL KANUNU NE GETİRECEK?
Kanuna göre, afet, salgın hastalık ve yaygın şiddet olayları gibi durumlarda ilan edilen olağanüstü hal süresince vatandaşların ve özel teşebbüslerin para, mal ve çalışma yükümlülüklerine ilişkin yeni düzenlemeler yapılması ve temel hak ve özgürlüklerin sona erdirilmesi mümkün. .
Olağanüstü Hal Kanunu’na göre kamu kaynak ve yardımlarından gerekli harcamaların yapılamadığı durumlarda bölgedeki kredi kuruluşlarının imkanları kullanılmaktadır. Olağanüstü hal ilan edilen bölgede kurum ve kişiler, kendilerine talep edilecek veya empoze edilecek arazi, arazi, bina, tesis, araç, gereç, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme, giyecek ve diğer eşyaları vermek zorundadır. . Eğer bunlar bölge içinde temin edilemiyorsa, en yakın bölgelerden mecburi olarak temin edilir. Olağan afetler ve tehlikeli salgın hastalıklar nedeniyle büyük ilan edilen bölgelerde bulunan 18 ile 60 yaş arasındaki tüm vatandaşlar, olağanüstü hal nedeniyle kendilerine verilen görevleri yapmakla yükümlüdür.
OHAL TARAFINDAN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Olağanüstü Hal Kanunu, yöneticilere aşağıdaki önlemleri alma olanağı da sağlamaktadır:
– Bölgede makul yerlere yerleşimin yasaklanması, belirli yerleşim yerlerine giriş ve çıkışların sınırlandırılması, bariz yerleşim yerlerinin boşaltılması veya başka yerlere nakledilmesi,
– Resmi ve özel her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarında orta öğretim vermek ve öğrenci yurtlarını dönemsel veya süresiz olarak kapatmak.
-Kumarhane, restoran, meyhane, meyhane, diskotek, bar, dans, sinema, tiyatro ve benzeri eğlence yerleri, oyun salonları, oteller, moteller, kamping, tatil köyleri gibi konaklama tesislerini incelemek, açılış ve kapanış saatlerini belirlemek. sınırlamak, gerektiğinde kapatmak ve olağanüstü durumun gereklerine göre bu yerleri kullanmak.
– Bölgede acil durum hizmetlerini yürütmekle görevli işçinin yıllık iznini sınırlamak veya kaldırmak.
– Bölge sınırları içindeki tüm haberleşme araç ve gereçlerinden yararlanmak ve gerektiğinde bu maksatla aralıklı olarak el koymak.
-Tehlikeli binaları yıkmak; Sağlığı tehdit ettiği tespit edilen taşınır ve taşınmaz mallar ile sağlığa zararlı gıda maddeleri ve mahsulleri imha etmek.
-Gerekli zorunlu ihtiyaçların dağıtımını düzenlemek.
– Halkın beslenmesi, ısınması, temizliği ve aydınlatılması için gerekli olan gıda maddeleri ve eşyaları ile her türlü yakıtlar, ilaçlar, kimyevi maddeler, sağlığın korunmasında, tedavi ve ilaç yapımında kullanılan alet ve diğer şeyler, inşaatta kullanılan eşya ve hususlar , sanayi, ulaşım ve tarım, kamu kullanımı için. Diğer gerekli eşya, eşya, araç, gereç ve her türlü unsurun üretimi, satışı, dağıtımı, depolanması ve ticaretinde gerekli tedbirleri almak, gerektiğinde bu yerlere el koymak, kontrol etmek, varsa işyerini kapatmak. Duran veya yavaşlayanlar hakkında fiilin durumu veya niteliği dikkate alınarak işyerinin bulunduğu yer için hayati önem arz etmeyen,
– Kara, deniz ve hava trafik mevzuatına ilişkin tedbirleri almak, ulaşım araçlarının bölgeye giriş ve çıkışlarını kayıt altına almak veya yasaklamak.
YAYIN CEZASI
– Olağanüstü hal ilan edilen yerlerde bölge valisi veya vali tarafından alınan tedbirlere aykırı hareket edenler, emirlere uymayanlar veya talepleri yerine getirmeyenler veya bu konuda isteyerek yanlış bilgi verenler. kimlik tespiti yapan veya bilgi vermekten çekinenler de, fiilleri başka bir suç oluştursa bile üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. .
– Asılsız, abartılı haber ve haberleri, kamuda telaş ve heyecana yol açacak şekilde, özel maksatla yayan veya iletenler, fiilleri başka bir kabahat oluştursa dahi, ayrıca üç aydan bir yıla kadar hapis ve ağır ağır ceza ile cezalandırılır. beş bin liradan az olmamak üzere para cezası. Fiil, fail tarafından yabancı ile yapılan anlaşma sonucu işlenmişse, hapis cezası bir yıldan, ağır para cezası ise otuzbin liradan aşağı olamaz. Bu hataların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, fail ve sorumluları hakkında verilecek cezalar iki kat artırılır.
– Uyarma, kınama ve aylıktan kesme gibi disiplin cezalarını, bu fiillerin tabi oldukları disiplin mevzuatında disiplin cezasını gerektirip gerektirmediğine bakılmaksızın, durumun ölçeğini dikkate alarak, yerine getirmemeleri veya ihmal etmeleri halinde doğrudan uygulamak. Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki tüm işçilere Olağanüstü Hal kanunu uyarınca verilen görevler veya alınan tedbirlere uymamaları halinde bunları uygulamaya yetkilidir. (DUVAR)