Haber

Cevdet Yılmaz: Türkiye dijital ve yeşil dönüşümün öncü ülkelerinden biri olacak

Cevdet Yılmaz: Türkiye dijital ve yeşil dönüşümün öncü ülkelerinden biri olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye, dijital ve yeşil dönüşümün öncü ülkelerinden biri olacak. Aksi takdirde üst orta gelirli ülkeden, yüksek gelirli ülkeler ligine yükselemeyiz.”

Cumhurbaşkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün, Ankara Bilim Üniversitesi ve Türkiye Verimlilik Vakfı’nın ATO Congresium’da düzenlediği, verimliliğin artırılmasına katkı sağlayan ileri yerli ve milli teknoloji ürünlerinin sergilendiği ‘6’ etkinliğine katıldı. Türkiye’de sergilendi. ‘Üçüncü Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na katıldık.

ERDOĞAN MESAJ GÖNDERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fuarın açılış törenine yazılı mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında, Türk Yüzyılını teknoloji yüzyılı yapma çabalarının aralıksız sürdüğünü vurgulayarak, “Birçok alanda milli teknoloji atılımımızın meyvelerini toplamaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Türk Astronot ve Bilim Misyonumuzu gönderdik, Ülkemiz tarihinde bir ilk olan uluslararası uzay istasyonuna ilk olarak Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun çocuklarımız ve gençlerimizde uzay çalışmalarına ve bilimsel araştırmalara olan ilgiyi artırdığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu ivmeyi üniversitelerimizin katkılarıyla hayata geçireceğimiz yeni projelerle sürdüreceğiz. Geleceğimizin teminatı olan TEKNOFEST gençliğini yetiştirmek için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız. Başarıyla düzenlenen “Verimlilik ve Teknoloji Fuarı” Ankara Bilim Üniversitesi öncülüğünde her yıl düzenlenen bu çalışmalarımızda bize destek oluyor. Gençlerimiz arasında teknoloji ve verimlilik bilincinin yayılmasına yaptığınız katkılardan dolayı her birinizi tebrik ediyorum” dedi.

YILMAZ: TEKNOLOJİK GELİŞMELER ÇOK ÖNEMLİ

Törende konuşan Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin dijitalleşme adına attığı yeni adımlara değindi. Yılmaz, verimliliğin mümkün olan en az kaynak harcamasıyla en fazla çıktıyı elde etmek olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Ülkeler açısından bakıldığında ‘toplam faktör verimliliği’ dediğimiz bir kavram var. Ortaya çıkan bir büyüme var. tüm bu girdileri, emeği, hammaddeyi ve sermayeyi kullanarak, girdilerdeki artıştan daha yüksek bir çıktı elde ediyorsanız ekonomideki toplam faktör verimliliğinizi arttırıyorsunuz demektir.Amacımız toplamın katkısını artırmaktır. büyümemizde faktör verimliliği. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler burada çok önemli. Yapay zekadan otonom araçlara, robotik üretim sistemlerinden artırılmış gerçeklik ve nesnelerin internetine kadar. Dönüşümü sağlayan teknolojiler, iş gücü kapasitesinden, iş gücü kapasitesine kadar birçok alanda dönüşüme yol açtı. üretim yapısından zamanın kullanımına kadar iş ölçekleri. Öte yandan teknolojide sürdürülebilirlik, yeşil hidrojen, manyetik kaldırma teknolojileri, kuantum, dijital tarım ve sentetik biyoloji gibi alanlarla giderek daha fazla ön plana çıkıyor. “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savunma teknolojilerinde elde ettiğimiz başarılar bu anlamda örnek teşkil ediyor” dedi.

’10 YILLIK EYLEM PLANIMIZ VAR’

Türk Yüzyılının, Cumhuriyetin kazanımları temelinde daha ileri hamleler yapacakları bir dönem olduğunu belirten Yılmaz, “Bu dönemin kapılarını birer birer açıyoruz. Kızılelma, Kaan, Gökdoğan, Hisar ve Atmaca Sayısı 850’yi aşan gurur kaynağımız savunma sanayii projelerimizdir. Batarya üretiminden elektrik şarjı Uzay istasyonlarının yaygınlaşmasına kadar pek çok alanda teknolojik dönüşümü ifade eden yeni nesil milli otomobilimiz Togg. Önümüzdeki dönemde uzaya göndereceğimiz yerli ve milli uydumuz TÜRKSAT 6A. Türkiye’nin ilk insanlı uzay göreviyle ilerleyen Milli Uzay Programımız. 10 yıllık eylem planımız ve yol haritamız var. Bunu adım adım hayata geçireceğiz. İlk astronotumuz Alper Gezeravcı uzay görevini tamamlayarak Dünya’ya dönüş yolculuğuna başladı. Umarız sağ salim döner. Orada sadece bir görev yapmakla kalmadı, çeşitli deneyler de yaptı. Daha da önemlisi gençlerimize heyecan verdi. Uzay milletimizin ve devletimizin gündemindedir. çalışmalarını güçlü bir şekilde kurmuştur. “Bu özgüvenle uzay programımızı adım adım hayata geçireceğiz” dedi.

‘TÜRKİYE KRİTİK BİR EŞİK’E ULAŞTI’

Bilim ve teknolojiyi Türkiye Yüzyılı vizyonunun en iddialı alanlarından biri olarak belirlediklerini vurgulayan Yılmaz, “12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programda ‘Küresel rekabette var olmanın yolu, küresel rekabette var olmanın yolu’ diyerek yol haritamızı netleştirdik. Verimliliği sürekli artırmak’. Hem planımızda hem de programımızda ana eksen olarak dijital ve yeşil dönüşümü görüyoruz. Tüm dünyanın gündeminde. Türkiye dijital ve yeşil dönüşümün öncü ülkelerinden biri olacak. Aksi halde biz dijital ve yeşil dönüşümün ana eksenini oluşturuyoruz. Üst orta gelirden yüksek gelirli ülkeler ligine çıkamayız. Türkiye artık kritik bir eşiğe ulaştı. Bu eşiği daha yukarılara taşıyabiliriz. Katma değeri daha yüksek bir üretim ve ihracat yapısıyla teknolojinin üstesinden gelebiliriz. Milli gücümüzü yaygınlaştıracağız. 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryalardan çip teknolojilerine, biyoteknolojik ilaçlardan hızlı trenlere kadar birçok alana teknoloji atağı yaparak ülkemizi pazar değil, kritik teknolojilerin üreticisi haline getirerek yeniliğin önünü açacağız. . Adım atmaya devam edeceğiz. Ar-Ge harcamalarımız yıllık 1,2 milyar dolardan 21 yılda 12 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde milli gelirimiz 4 kat arttı. “Ar-Ge’ye ayırdığımız pay yüzde 0,49’dan yüzde 1,32’ye çıktı” dedi.

KACIR: 42 PROJEYE DESTEK VERİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim ve teknolojide TÜBİTAK ile son 22 yılda dijital dönüşüm alanında 9 binin üzerinde projeye 54 milyar lira katkı sağladıklarını belirterek, ” Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesine yönelik ‘teknoloji’ projesi.” Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız kapsamında yetkinliklerimizi güçlendirecek ve cari açığımızı 1,8 milyar dolar azaltacak dijital dönüşüm başlığı altında 42 projeye destek veriyoruz. Katma değeri yüksek ürün üretmek amacıyla yola çıkan yatırımcılar için son dönemde hayata geçirdiğimiz bir diğer destek mekanizmamız da ‘Yatırım Taahhütlü Avans’. Borç. Bu mekanizma ile yatırımcılarımıza Merkez Bankası nezdinde uygun koşullarla uzun vadeli yatırım kredisi sağlıyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz ‘Dijital Dönüşüm Destek Programı’, yatırım teşvik sistemimizin temel uygulamalarından biri olacak. Bu program aracılığıyla dijital dönüşüme yönelik yatırımları teşvik sistemimize dahil edeceğiz. Öncelikli alanlar arasına koyacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu