Haber

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin grup önerileri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

CHP, HDP ve GÜZEL Parti’nin gündeme ilişkin grup önerileri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

Genel Kurul’da İYİ Parti’nin “Esnafın Sorunu”, HDP’nin “İşçi Maaşları” ve CHP’nin “Tarım Kredi Kooperatifleri” araştırma önerilerinin yer alacağı kümelenme önerileri ayrı ayrı görüşüldü. .

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, partisinin kümelenme önerisine ilişkin yaptığı konuşmada, sayısı 2 milyonu geçen esnafın hem ekonomiye hem de istihdama büyük katkı sağlamasına rağmen AK Parti iktidarı döneminde unutulduğunu söyledi.

Geçen yılın ilk 8 ayında 60 bin esnafın kepenk kapattığını öne süren Yaşar, haftanın 7 günü çalışan esnafın başta kira, elektrik, su, doğalgaz, sigorta ve vergi ödemeleri olmak üzere aylık ödeme yükümlülükleri altında ezildiğini savundu.

Esnafa özel olarak açılan kredilerden yararlanmak isteyenler arasında bir sakınca bulunmadığını kaydeden Yaşar, “Yeter ki orta direğe destek vermediğimiz sürece, Özal’ın dediği gibi çadır çöktüğünde hepimiz onun altında kalacağız. Türkiye’nin en büyük sorununun istihdam olduğunu söylüyoruz ama bu kadar istihdam sağlayan esnafı desteklemiyoruz.” dedi.

“Asgari ücret 10 bin 500 lira olacaktı”

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Türkiye’de esnafın durumunun “bir dokunuş bin iç çekme” halinde olduğunu ve AK Parti döneminde esnafın adeta entübe edildiğini iddia etti.

Esnafın feryatlarının duyulmadığını anlatan Aydemir, “Otobüsçü esnafı, taksici esnafı, dolmuşçu esnafı, servis esnafı AKP iktidarının yat ve jet sahiplerine uyguladığı ÖTV ve KDV muafiyetinin akaryakıt ve Akaryakıt alımları da cabası.” dedim.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, sektörde çalışan bakkal, büfe, berber, kahvehane, küçük bakkal sahipleri ve tamirci esnafının da çok zor durumda olduğunu savunarak, CHP’nin politikalarıyla esnafın durumunu iyileştirmenin mümkün olmadığını savundu. bugünün hükümeti.

Asgari fiyatın 5 bin 500 lira olduğu dönemde patrondan alınan verginin 2 bin 103 lira olduğunu ve bu tedbirin devlete herhangi bir zarar vermediğini öne süren Zeybek, şunları kaydetti:

“Şimdi asgari ücret 8 bin 506 liraya çıktı ama alınan vergi de 3 bin 253 liraya çıktı. Aslında şu anki asgari ücret 10 bin 500 lira olması gerekiyordu. Öte yandan asgari ücretten işveren vergisini de artırdınız. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bundan vazgeçmedikçe esnafımızın, sanatkarımızın, çalışanımızın durumunu iyileştiremeyiz.”

“Esnaf toplumumuzun bel kemiğidir”

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, AK Parti’nin her zaman esnaf ve sanatkarın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti.

Pandemi döneminde esnaf ve sanatkarlara verilen vakıflardan bahseden Özkan, esnafa toplam 1 milyar 300 milyon lira sağladıklarını, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan yaklaşık 850 bin esnafı vergiden muaf tuttuklarını, kredilerini artırdıklarını söyledi. 350 bin liradan 500 bin liraya kadar üst limit, işyeri ve iş yeri sağladı. Taşıt kredisi limitlerini 1 milyon liradan 1.5 milyon liraya yükselttiklerini de vurguladı.

Esnafa destek paketini 150 milyar liraya yükselttiklerini, Halkbank kredi kartı limitini 150 bin liraya yükselttiklerini, esnafa 3 ay geri ödemesiz taksit imkanı verildiğini belirten 12 ay vade ve yüzde 9,75 gibi düşük faiz oranıyla hizmet veren Özkan, “Esnaf güven kapısıdır; esnaf kardeşliğin teminatıdır. Esnaf ekonomimizin mihenk taşıdır; Esnaf toplumumuzun bel kemiğidir.” dedi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada İYİ Parti, HDP ve CHP’nin kümelenme önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra Genel Kurul’da bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin kanun tekliflerinin görüşülmesine başlandı.

kinik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu