Meteorolojide Eleştirilen ‘Eyyam-ı Bahur’ Analojisi
İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. meteoroloji biliminde yeri yoktur. prof. Dr. Kadıoğlu, “Son yıllarda meteorolojiyle alakası olmayan ama ilgilenenler oldu. Biz bunlara ‘Meteoroloji şarlatanlar, palyaçolar’ diyoruz.
Temmuz ayı sonunda başlayan ve Türkiye’yi 10 gün kavuran sıcak hava dalgası, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günlerini anlatmak için kullanılan ‘Eyyam-ı Bahur’ tabiriyle tanımlanıyor. Yaklaşık olarak iklim değişikliğinin de etkili olduğu günlerde “çöl sıcağı” tanımına tekabül eden “Eyyam-ı Bahur” benzetmesinin bir kültür unsuru olduğunu söyleyen meteorologlar, söz konusu benzetmenin çağ dışı olduğunu ve teknolojinin egemen olduğu meteoroloji biliminde yeri ve geçerliliği yoktur.
‘AYNI TARİHLERDE BİLE OLMAYABİLİR’
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Bölümü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, uzman olmayan kişilerce hava durumu iddialarının ve değerlendirmelerinin yapılmasının yanlış olduğunu söyledi. Son günlerin en çok konuşulan konularından biri olan ‘Eyyam-ı Bahur’ sözünün günümüzde geçerliliğinin ve katılığının kalmadığını belirten Prof. meteoroloji ile ama ilgilenenler.Biz bunlara ‘Meteoroloji şarlatanları, palyaçolar’ diyoruz.Meteoroloji biliminde yeri olmayan yıllar öncesinden şeyler.Meteorolojide sayılı günlere göre varsayımlarda bulunmayız ve bunlar da olmaz. artık her yer için geçerli.’İhtiyar’ ve ‘Kırlangıç’ fırtınası ‘Eyyam-ı Bahur’ dedikleri yer için geçerli mi?İstanbul mu?Akdeniz mi,Trabzon mu belli değil. Bunlar o dönemde takvimlere giren şeyler ama biz kullanmıyoruz. Çünkü bunlar meteoroloji biliminin olmadığı uzun yılların gözlemlerinden çıkarılan şeyler ama her zaman aynı tarihin içinde hatta hiç olmayabilirler” dedi.
‘PATLAMA GİBİ ŞEYLERİ TAKİP ETMEYİN’
Atmosfer olayları ve meteoroloji konusunda uzman olmayan kişilerin değerlendirmelerinin yanıltıcı olduğunu belirten Prof. Meteoroloji hesap kitabıdır folklorla işimiz olmaz.İnsanlar böyle şeylerden hoşlanırlar.Bana gelip de böyle sorular sormasınlar.Ben bilim adamıyım bahur tütsüsüyle işim olmaz benim yapacak bir şeyim yok. seyyar satıcılarla yapın. Bunlar meteoroloji bilimleri değil, kültürde kalmış şeyler. Mesela bizim kültürümüzde Orta Asya’da ‘Yada’ taşı vardı ve bu taşla birlikte yağmur yağıyordu. Şimdi ‘Yadacı’, ”Gökkuşağı geldi abi’ demeyin. Eskiden vardı diye artık gerçek değil. Biri taş atıyor 40 kişi çıkamıyor. Bu meteoroloji şarlatanlar çok tehlikeli olmaya başladı. ” dedi.
Vatandaşlardan seçici olmalarını isteyen Prof. Bahis. Atmosferle ilgili bir şey varsa gelin gerçek uzmanlara danışın. Vekillerin veya re’sen uzmanların peşinden gitmeyin. Sizi yanıltırlar. Vaktinize ve paranıza yazık olur” dedi.